0 artikelen € 0,00

WAT IS KATOEN MET LANGE STAPELVEZEL EN WAAR KOMT HET VANDAAN?

Wil een katoen van goede kwaliteit zijn, dan zijn er verschillende parameters waarmee rekening moet worden gehouden, zoals variëteit, sterkte, uniformiteit, rek en kleur. Voor topkwaliteit is vooral de lengte van de vezels super belangrijk. Het is essentieel om fijne garens te kunnen spinnen en zo hoogwaardige stoffen te maken, die resistent zijn en natuurlijk erg zacht.

In katoen spreekt men van:

* standaardgaren De gemiddelde vezellengte is minder dan 22 mm. Bepaalde "fast-fashion" merken gebruiken zelfs nog kortere garens omdat ze niet afhankelijk zijn van de duurzaamheid van het product. Deze vezels worden in ongeveer 100 landen over de hele wereld verbouwd. Zelfs in woestijnen!

* gekamd garen De vezels moeten minimaal 22 mm lang zijn (wetende dat het gemiddelde 26-27 mm lang is). Deze vezels worden in enkele tientallen landen over de hele wereld verbouwd. Om een gekamd garen te produceren, kamt een machine de vezels letterlijk tijdens het spinproces, om korte vezels te elimineren en zo alleen vezels langer dan 22 mm te behouden.

* langvezelig garen (LS: Long Staple) De vezels moeten tussen 29 mm en 35 mm zijn en gemiddeld minimaal 30-31 mm. Deze vezels zijn relatief zeldzaam en vinden we in oa in India (Suraj, Anjali, Mallika & Super Bunyi), Peru (Jumal), Egypte (Peruaanse Jumal) en California (Acala).

* extra lang vezelgaren (ELS: Extra Long Staple) vanaf 34,9 mm. Deze vezels zijn zeldzaam en vertegenwoordigen slechts een kleine minderheid van de wereldkatoen, ze worden gevonden in de VS (Pima), Egypte (Gizeh) en India (Suvin), deze katoen vertegenwoordigt minder dan 0,2% van de wereldkatoen.

Als je even surft op het net, vind je overal "Egyptisch katoen" terug. Nu je weet dat dit nog geen 0,2% vertegenwoordigt van de wereldproductie van katoen...

Bij NOMO gebruiken we voor het weven van ons GLOSS beddengoed katoensatijn 300TC (draden) en katoen percal 200TC (draden) uitsluitend Long Staple katoen (30-34 mm). Wij kunnen je slechts een iets aanraden: slaap eens in NOMO beddengoed, je zal snel genoeg zelf ondervinden in welke mooie katoen je slaapt ;)

WAT IS KATOEN MET LANGE STAPELVEZEL EN WAAR KOMT HET VANDAAN?
Gratis verzending vanaf € 150
Aan huis geleverd
Maatwerk mogelijk
Veilig online betalen